Októberben Nagyvárad lesz a néptánc fővárosa

Októberben Nagyvárad lesz a néptánc fővárosa

Október 12-én kezdődik és október 15-éig tart a XIII. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója. A fesztivál négy napja alatt Nagyvárad lesz a néptánc fővárosa: az eseményen öt társulat hat előadása lesz látható, 130 művész közreműködésében.

Az öt erdélyi hivatásos táncegyüttes részvételével zajlik a XIII. EHTET: a vándorfesztivál hagyományainak megfelelően a Háromszék Táncegyüttes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Maros Művészegyüttes, az Udvarhely Táncműhely, illetve a házigazda Nagyvárad Táncegyüttes mutatkozik be látványos és nagyszabású produkciókkal. A fesztivál előadáskínálatában gyermek- és felnőttelőadások egyaránt megtalálhatók, így október 13-án 11 órától a Maros Művészegyüttes vendégszerepel a Szép Palkó című előadással, október 14-én 11 órától pedig a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes mutatja be Pöttöm Palkó című mesefeldolgozását. A felnőtteknek szóló előadások sorozatát október 12-én 18 órától a Nagyvárad Táncegyüttes nyitja az azonos című Móricz-novellából inspirálódott Barbárok című táncelőadással, ezt követően pedig október 13-án és 14-én, 18 órától a tradicionális erdélyi férfitáncokat állítja középpontba a Háromszék Táncegyüttes Mundruc, valamint az Udvarhely Táncműhely Apám tánca című előadása. A fesztivált az öt táncegyüttes közös fellépése zárja, október 15-én, 19 órától.

Az EHTET szakmai hozzászólói a Kárpát-medencei táncos és színházi szakmai jeles képviselői: Mezei Kinga újvidéki rendező, Szokolay Dongó Balázs zeneszerző, Sánta Gergő a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd) szólistája, Kútszegi Csaba és Hegedűs Sándor tánckritikus, illetve Dobre-Kóthay Judit Jászai- és UNITER-díjas díszlet- és jelmeztervező.

Újdonság, hogy a fesztivál ideje alatt szakmai továbbképzést hirdettek az erdélyi magyar színházi szervezetek technikai szakembereinek: az öt erdélyi magyar kőszínházat (Szigligeti Színház, Aradi Kamaraszínház, Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Szatmárnémeti Északi Színház, Tomcsa Sándor Színház) tömörítő Magyar Színházi Szövetség a Magyar Színháztechnikai Szövetséggel közösen fény- és hangtechnikai workshoppal készül.

A fesztivál idejére 25 lejes, három előadásra érvényesíthető fesztiválbérletet, 15 lejes felnőtt, valamint kedvezményes, 10 lejes diák- és nyugdíjasjegyeket ajánlanak a szervezők. Jegyek a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve hétvégenként az előadások előtt egy órával), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.

Az esemény társszervezői a Romániai Magyar Néptáncegyesület, a Szigligeti Tanoda Egyesület, illetve a Szigligeti Alapítvány. A fesztivált a Bihar Megyei Tanács támogatja. A fesztivál programja a FestivApp applikáció segítségével okostelefonokon is böngészhető.

Előadásprogram:

Október 12., csütörtök, 18:00, Szigligeti Színház nagyterem

Barbárok

r.: Györfi Csaba

Nagyvárad Táncegyüttes

Október 13., péntek, 11:00, Szigligeti Színház nagyterem

Szép Palkó

r.: Varga János

Maros Művészegyüttes

Október 13., péntek, 18:00, Szigligeti Színház, nagyterem

Mundruc

r.: Könczei Árpád

Háromszék Táncegyüttes

Október 14., szombat, 11:00, Szigligeti Színház, nagyterem

Pöttöm Palkó

r.: Ivácson László

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Október 14., szombat, 18:00, Szigligeti Színház, nagyterem

Apám tánca

r.: Könczei Árpád

Udvarhely Táncműhely

Október 15., vasárnap, 19:00, Szigligeti Színház, nagyterem

EHTET Gála – az öt hivatásos magyar néptáncegyüttes közreműködésével

Kísérőprogramok:

Október 12., 16:30, Szigligeti Stúdió, fehér terem

EHTET nézd meg! – Tőkés Imola kiállításának megnyitója

Október 12., 22:00, Moszkva Kávéház

Táncház, folkkocsma

Október 13., 22:00, Szigligeti Stúdió, fehér terem

Táncház

Október 14., 20:30, Moszkva Kávéház

Panda Elektroakusztik Kvartett koncert