Bemutató és számos izgalmas előadás a Csíki Játékszín műsorán áprilisban

Bemutató és számos izgalmas előadás a Csíki Játékszín műsorán áprilisban

A hónapot újabb bemutatóval nyitjuk: 𝗔𝗹𝗲𝗷𝗮𝗻𝗱𝗿𝗼 𝗗𝘂𝗿𝗮𝗻 egyenesen Kolumbiából érkezett Csíkszeredába, hogy egy izgalmas és felforgató, a performansz mezsgyéjén táncoló darabot állítson színpadra. Az 𝗔𝗴𝗮𝗺𝗲𝗺𝗻𝗼𝗻 szerzője, 𝗥𝗼𝗱𝗿𝗶𝗴𝗼 𝗚𝗮𝗿𝗰𝗶́𝗮 napjaink egyik vezető drámaírója, dramaturgja és színházi rendezője, a kortárs színházcsinálás egyik legradikálisabb kérdezője, aki a fogyasztói társadalomban megtapasztalható egyéniségvesztés, elembertelenedés problémáit eufemizmusoktól mentesen veti fel. A monodráma főhőse pedig a homo consumens szorongó, elidegenedett, nyugtalan, vásárlási és fogyasztási lázban, mámorban elragadtatott figurája, akik mindannyian vagyunk, ahogy belépünk egy szupermarketbe vagy útszéli KFC-be.

Két vendégelőadással is készülünk:

𝗩𝗲𝗰𝘀𝗲𝗶 𝗛. 𝗠𝗶𝗸𝗹𝗼́𝘀 𝗲́𝘀 𝗰𝘀𝗮𝗽𝗮𝘁𝗮 Arany János, József Attila és Pilinszky János életműve után most Csoóri Sándor munkássága előtt tisztelegve hozott létre egy koncert-színházi előadást, amely a mai eltávolodás és uniformizálódás ellen keres szenvedélyes és egymásra figyeléssel teli válaszokat.

A 𝗞𝗲́𝘁 𝘂́𝗿 𝘀𝘇𝗼𝗹𝗴𝗮́𝗷𝗮 című előadás a commedia dell’arte stílusát felelevenítve szórakoztatja a közönséget. Az értelmező szótár szerint a szolga az a rendszerint szerződéses (férfi) alkalmazott, aki megszabott bérért valakinek a háztartásában, gazdaságában vagy a személye körül fizikai jellegű munkát végez. Ez az értelmezés ma is helyénvaló, de ma már szolgálunk hazát, Istent, férjet, feleséget, ideológiát, intézményt, kultúrát és még sok minden mást. Néha urakat is, akik olykor nők, olykor férfiak és néha nem derül ki, hogy melyik mi is valójában (főleg ha álruhát öltenek), mint ahogy sokszor az sem, hogy minket éppen ki szolgál.

Két eseménysorozatot is ajánlunk ebben a hónapban: izgalmas költészet- és táncvilágnapi programokkal várjuk a közönséget.

Ebben a hónapban is játsszuk a 𝗖𝘀𝗮́𝗿𝗱𝗮́𝘀𝗸𝗶𝗿𝗮́𝗹𝘆𝗻𝗼̋t. Az osztrák-magyar operett műfajában talán nem is született nagyobb mű, mint a Csárdáskirálynő. Túlélt két világháborút, forradalmakat, rendszerváltásokat, kritikát és ovációt, miközben úgy tudott szórakoztató maradni, hogy mindenkor megtartotta aktualitását. Mialatt felcsendülnek a régi slágerek, és az utolsó felvonásig szorítunk Edvin herceg és az orfeumi énekesnő osztályhatárokon átívelő szerelmi viszonyáért, odakint mindig történik valami. A mű keletkezésének idején ez a háború volt, most pedig a világjárvány.

A 400 éve született Molière alkotói életének talán legsorsfordítóbb eseménye, amikor XIV. Lajos király előtt Versailles-ban bemutatja a 𝗧𝗮𝗿𝘁𝘂𝗳𝗳𝗲 című darabot: az álszentségről és képmutatásról szóló komédiát. Az évfordulót ennek az ikonikus darabnak a premierjével ünnepeljük, amely a csalók, képmutatók, álszentek és hiszékenyek sokszereplős társasjátékába avatja be a nézőket. Középpontjában egy különös családdrámával, és egy családfővel, akinek alakjából az rajzolódik ki, hogy a hiszékenység és naivitás legalább annyira kell a köpönyegforgatás sikerességéhez, mint egy minden hájjal megkent cselszövő.

Áprilisban ismét műsoron a 𝗩𝗮𝗹𝗮𝗵𝗼𝗹 𝗘𝘂𝗿𝗼́𝗽𝗮́𝗯𝗮𝗻, ami nem véletlenül lett közönség kedvenc: őszinte és mélyen humanista történet szeretetről, barátságról, együttérzésről, no meg a félelem legyőzéséről, ami nem csak háborús időkben jelenthet kemény harcot.

A 𝗸𝗶𝗹𝗲𝗻𝗰𝘃𝗲𝗻𝗲𝗴𝘆 fontos, a társadalmi és személyközi kapcsolatainkat legelemibben érintő kérdéseket tesz fel. A darab alkotócsapata helyi emberekkel készített interjúkból és rengeteg közös alkotó- és improvizációs munkából gyúrta össze a produkciót, amely azt üzeni: a színház szereplői mi magunk vagyunk.

A járványügyi veszélyhelyzet megszűnésével produkcióink ismét 100%-os teremkihasználtsággal zajlanak, ezért arra kérjük a nézőinket, hogy a késés és torlódás elkerülése érdekében az előzetesen lefoglalt jegyeket előadásaink előtt legalább egy nappal váltsák ki a színház jegypénztárában.

Helyfoglalás a 0748-168-506-os telefonszámon 9:00 és 13:00 óra között.

Előadásainkkal, rendezvényeinkkel kapcsolatos friss hírekért kövessék színházunk Facebook- vagy Instagram-oldalát, illetve a Csíki Játékszín honlapját.