Mi fán terem az interjú? – előadást tart Kovács Bálint, workshopot vezet Deák Katalin

Mi fán terem az interjú? – előadást tart Kovács Bálint, workshopot vezet Deák Katalin

𝐻𝑜𝑔𝑦𝑎𝑛 𝑘𝑒́𝑠𝑧𝑢̈𝑙𝑗𝑢̈𝑛𝑘 𝑓𝑒𝑙 𝑒𝑔𝑦 𝑏𝑒𝑠𝑧𝑒́𝑙𝑔𝑒𝑡𝑒́𝑠𝑟𝑒? 𝑀𝑖𝑘𝑒́𝑛𝑡 𝑙𝑒𝑠𝑧 𝑎 ℎ𝑎𝑛𝑔𝑎𝑛𝑦𝑎𝑔𝑏𝑜́𝑙 𝑖́𝑟𝑜𝑡𝑡 𝑠𝑧𝑜̈𝑣𝑒𝑔? 𝐻𝑜𝑔𝑦𝑎𝑛 𝑠𝑧𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑠𝑧𝑢̈𝑛𝑘 𝑠𝑧𝑜̈𝑣𝑒𝑔𝑒𝑡? 𝑀𝑖𝑙𝑦𝑒𝑛 𝑠𝑎𝑗𝑡𝑜́𝑒𝑡𝑖𝑘𝑎𝑖 𝑠𝑧𝑒𝑚𝑝𝑜𝑛𝑡𝑜𝑘𝑎𝑡 𝑘𝑒𝑙𝑙 𝑓𝑖𝑔𝑦𝑒𝑙𝑒𝑚𝑏𝑒 𝑣𝑒𝑛𝑛𝑢̈𝑛𝑘? 𝑀𝑖𝑙𝑦𝑒𝑛 ℎ𝑎𝑡𝑎́𝑠𝑘𝑜̈𝑟𝑟𝑒𝑙 𝑟𝑒𝑛𝑑𝑒𝑙𝑘𝑒𝑧𝑖𝑘 𝑎𝑧 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑗𝑢́𝑘𝑒́𝑠𝑧𝑖́𝑡𝑜̋ 𝑒́𝑠 𝑎𝑧 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑗𝑢́𝑎𝑙𝑎𝑛𝑦?

A 𝐽𝑎́𝑡𝑒́𝑘𝑡𝑒́𝑟 folyóirat a Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) támogatásával interjúkészítő-műhelyt szervez fiatal szerzők és minden érdeklődő számára.

A négyalkalmas műhely elméleti és gyakorlati ismereteket biztosít az interjúkészítés műfajában: a workshop egy elméleti előadásra (tartja: Kovács Bálint) és egy háromalkalmas műhelymunkára épül (vezeti: Deák Katalin), ahol a résztvevőknek lehetőségük lesz saját interjú-szövegeikkel a gyakorlatban is foglalkozni.

Meghívott előadók:
𝐊𝐨𝐯𝐚́𝐜𝐬 𝐁𝐚́𝐥𝐢𝐧𝐭 kulturális újságíró, színikritikus; a Színházi Kritikusok Céhének társelnöke
𝐃𝐞𝐚́𝐤 𝐊𝐚𝐭𝐚𝐥𝐢𝐧 dramaturg, a 𝐽𝑎́𝑡𝑒́𝑘𝑡𝑒́𝑟 munkatársa / az interjú-rovat volt szerkesztője

A rendezvény helyszíne és időpontja: online (Zoom-alkalmazás), 2022. május 7. és június 4. között, szombatonként, délelőtt, 120 perc/alkalom.

A május 7-ei előadás nyitott, az azt követő műhelyre előzetes jelentkezés szükséges. A részvétel mindkét eseményen ingyenes, viszont a műhelyben résztvevők száma korlátozott.
_______________________________
május. 7., 10:00
Az interjú mint sajtóműfaj – Kovács Bálint előadása

május 14., 19:00
Interjúszerkesztési műhely: felkészülés a beszélgetésre – Deák Katalin vezetésével

május 28., 10:00
Interjúszerkesztési műhely: átírás, strukturálás, az interjú szerkezetének kidolgozása – Deák Katalin vezetésével

június 4., 10:00
Interjúszerkesztési műhely: szövegszerkesztés – Deák Katalin vezetésével

A műhelyre jelentkezni féloldalas interjútervvel lehet egyedül vagy párosan (két személy is készíthet egy interjút), amelyben az interjúkészítők megjelölik, hogy kivel, miről és miért szeretnének beszélgetni. Olyan terveket várunk, amelyek a műhely ideje alatt megvalósíthatóak, azt követően pedig közölhetőek a 𝐽𝑎́𝑡𝑒́𝑘𝑡𝑒́𝑟ben.

Jelentkezési határidő: május 10., kedd.
E-mail: jatekter.editorial@gmail.com
𝐙𝐨𝐨𝐦-𝐥𝐢𝐧𝐤: https://bit.ly/3KIVz6V
Meeting ID: 919 977 3243
Passcode: 705135
_______________________________
𝐊𝐨𝐯𝐚́𝐜𝐬 𝐁𝐚́𝐥𝐢𝐧𝐭 1987-ben született Budapesten. Junior Prima-díjas kulturális újságíró, jelenleg a hvg.hu munkatársa, de dolgozott az Indexnél, amíg lehetett, az Origónál, amíg lehetett, és a Magyar Narancsnál is. 𝑃𝑢𝑠𝑧𝑖𝑙𝑑 𝑚𝑒𝑔 – 𝑆𝑧𝑒𝑥𝑢𝑎́𝑙𝑖𝑠 𝑧𝑎𝑘𝑙𝑎𝑡𝑎́𝑠, 𝑎 #𝑚𝑒𝑡𝑜𝑜 𝑗𝑒𝑙𝑒𝑛𝑠𝑒́𝑔 𝑒́𝑠 𝑎𝑚𝑖 𝑚𝑜̈𝑔𝑜̈𝑡𝑡𝑒 𝑣𝑎𝑛 című riportkötete 2018-ban, 𝐿𝑒ℎ𝑒𝑡𝑛𝑒, ℎ𝑜𝑔𝑦 𝑐𝑠𝑎𝑘 𝑎𝑙𝑢𝑑𝑗𝑢𝑛𝑘? című novelláskötete 2021-ben jelent meg. Interjúkat 15 éve készít; ifj. Vidnyánszky Attilával készített beszélgetéséért elnyerte a Média a Tehetségekért-díjat.

𝐃𝐞𝐚́𝐤 𝐊𝐚𝐭𝐚𝐥𝐢𝐧 1991-ben született Székelyudvarhelyen. Szabadúszó dramaturg; a Játéktér munkatársa, az interjú-rovat volt szerkesztője. Több olyan színházi projektben vett részt (𝐻𝑜𝑚𝑒𝑚𝑎𝑑𝑒, 𝑈𝑛𝑑𝑒𝑟 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑡𝑟𝑢𝑐𝑡𝑖𝑜𝑛 – Kolozsvári Állami Magyar Színház, 𝐴́𝑠𝑜́𝑘𝑎𝑝𝑎 – Csíki Játékszín), amelyeknek része volt az interjúkészítés, és ahol ezekből a beszélgetésekből végül előadásszöveg született. Mesteri disszertációjának írásakor dramaturgokkal és színészekkel közös munkájukról készített interjúkat; ezek eredményét a Játéktér közölte.